Passa al contingut principal

Alguns lepidòpters de la illa d'Eivissa


Pet mes de maig de I'any prop passat arribaren a nostres mans alguns quants lepidopters que recolli en aquella illa el nostre company Dr. Font Quer, Conservador de Botanica at Museu de Ciencies Naturals. Durant la seva Ilarga estada i despres de visitar molt detingudament Eivissa i les illes veines, arriba at convenciment de que la fauna lepidopterologica hi era molt pobre. Tant sols passaven d'una dotzena els insectes d'aquest ordre que vege o captura. Ben entes que tots els observats ho foren a la illa d'Eivissa, no trobant-ne cap rastre en les altres que, de molt mes reduida extensid, formen el conjunt de les Pitiusses. Aquest material, si be escas, era preuat perque no teniem fins aleshores cap representacio d'aquell nucli insular.
Aprofitant les vacances de l'any 1919 visita el nostre Museu, el mestre nacional d'Eivissa, En Joan Grimalt. Es aquest amic, entusiasta recol'lector i to gran dalit per fer coneixer el material cientific que ve recollint amb  constancia, de diversos indrets de la ilia. Li encarregarem ens reunis el major nombre possible de lepidOpters, i a la tardor, ens feu una tramesa que augmenta nostres coneixements de la localitat. Ara no fa gaire que el Departament de Botanica na deixat realitzada una segona tanda d'exploracio i en consequencia hem tornat a obtindre alguns insectes mes, tot el qual ha estat la causa que redactessim aquesta nota breu, despres d'examinar el material reunit merces a 1'esfors i bona voluntat dels recol'lectors esmentats (...)

Sagarra, I (1920). Butll. Inst. Catalana Hist. Nat. nº 6 (juny)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESTUDIO DE LA ISLA DE CALOR DE LA CIUDAD DE IBIZA

Los estudios del clima de las ciudades españolas se van extendiendo, teniendo cada vez más datos sobre más ciudades. Hasta el momento no parece que se haya realizado un  estudio del clima urbano de la ciudad de Ibiza y mucho menos sobre el fenómeno de la isla de calor. Para remediar esto, este artículo muestra el resultado de un trabajo de investigación sobre el fenómeno de la isla de calor de la ciudad de Ibiza, donde se evidencia  la existencia del fenómeno y se caracteriza. Utilizando el método de los transectos se han realizado una toma de temperaturas en dos campañas (invernal y estival). Esta toma de temperaturas ha servido para demostrar dos hipótesis de partida, por un lado que existe el fenómeno de la isla de calor en la ciudad de Ibiza y por el otro que este aparece como más intenso en verano que no en invierno debido a la actividad turística. Se ha encontrado una isla de calor con una intensidad media de 3ºC, mientras que la diferencia entre la intensidad máxima invernal y

An analysis of habitat distribution and associations in theOdonata of theBalearic Islands, Spain

 Spatial structure of the odon. community is analysed. The different abundance of the spp. and their most characteristic habitats in the islands are indicated. The reproduction of 19 spp. on the Balearic Islands is confirmed. Coenagrion scitulum is recorded for the first time from the archipelago. The associations of spp. existing on each of the islands were established by meansof factoranalysis (correspondence analysis); a total of9 associations are defined. This study has been made on larvae exclusively. Sympetrum striolatum is the most abundant sp. in the Balearic Islands. Previous records are discussed. García-Aviles, J,   Puig, M.A,  Soler, A.G. & Ferreras-Romero, M. (1995)  Odonalologica 24(3)

Sobre la presència de Sphodromantis viridis (Forskal, 1775) (Dictyoptera, Mantoidea) a Mallorca.

Es dona a coneixer la primera cita del cavall de serp africa (Sphodromantis viridis, Forskal) a Mallorca, aportant dades sobre la seva distribució i es discuteix la seva possible introducció antropica. PllrllUles clllu: Dictyoptera, Mantoidea, Mantidae, Mantinae, Mallorca Canyelles, X. i Alomar, G. 2006.. Boll. Soc. Hist. Nat. Balears, 49: 83-87