Salta al contingut principal

Entrades

S'estan mostrant les entrades amb l'etiqueta aus

CONFIRMACIÓN DE LA NIDIFICACIÓN DEL ÁNADE AZULÓN Anas platyrhynchos EN LA ISLA DE FORMENTERA

Confirmation of breeding by the Mallard Anas platyrhynchos on the island of Formentera. Breeding was confirmed in 2005 of Anas platyrhynchos on the island of Formentera, with the discovery of two pairs in the former saltpansystem of Estany Pudent. The bibliography gives no mention of breeding by the Mallard on Formentera, its status on the isle being a common winter visitor. The only previous breeding reference was of an occurrence designated as probable in 2003. It has been a breeding species on the neighbouring island of Ibiza since 1998. Key words: Mallard, Anas platyrhynchos, breeding, Formentera, Balearic Islands. Palabras clave: ánade azulón, Anas platyrhynchos, reproducción, Formentera, Baleares Garcia, d. y Costa, S. (2004) Anuari Ornitològic de les Balears. Volum 20 .

Avifauna del pleistoceno superior-holoceno de las Pitiusas: passeriformes y sus depredadores

Esta Tesis es el resultado de la identificación y estudio de una parte de las comunidades orníticas del Pleistoceno Superior y el Holoceno de las islas Pitiusas (Ibiza y Formentera), en concreto, de las aves paseriformes (Passeriformes) y sus potenciales depredadores (Falconiformes y Strigiformes). Todos los fósiles objeto de este estudio proceden de un único yacimiento, es Pouàs (Sant Antoni de Portmany, Ibiza). La riqueza paleornitológica de este yacimiento es única entre las islas mediterráneas. La gran abundancia de aves obtenida en es Pouàs, se relaciona con la ausencia de mamíferos terrestres en el Pleistoceno superior y Holoceno de Ibiza. La identificación de la avifauna de es Pouàs se ha realizado a partir de la selección y el estudio de miles de restos fósiles obtenidos en las campañas de excavación realizadas entre 1988 y 1994. La identificación de los fósiles se ha llevado a cabo utilizando caracteres diagnósticos, tanto inéditos, obtenidos a partir de materiales de compar...

AVES MARINAS Y AVES MIGRANTES EN EL MAR BALEAR

Las presentes ohservaciones están recogidas con ocasión de dos travesías realiizadas por el autor. amhas durante el mes de mayo. La primera travesía se refiere a una regata a vela con ruta Barcelona-Isla Dragonera-Barcelona, verificada del 1 al 3 de mayo de 1965, a bordo del yate «Almogávar», propiedad de D. Ignacio Miró. Durante esta travesía reinaron vientos flojos, de direcciones variables. con tiempo general bueno. Por la noche se oyeron resoplar durante bastante rato cerca del barco algunas hallenas (Balaeq~optera filiysnlrcs, Rorcual común), especie que hemos podido observar corrientemente en varias ocasiones, siempre en el canal entre Mallorca y Barcelona, y alguna vez en el Golfo de León y a lo largo de la costa NO. de Córcega. La segunda travesía se hizo a bordo del yate Karmattan  propiedad de D. Jacinto Ballestí.. La ruta fue Barcelona a Ibiza, con fecha de 18 al 20 de mayo de 1966. Se zarpó de Barcelona a las trece horas, con viento flojo del E., aumentando la fuerza de...

Geolocators Reveal Migration and Pre-Breeding Behaviour of the Critically Endangered Balearic Shearwater Puffinus mauretanicus

Abstract Using combined miniature archival light and salt-water immersion loggers, we characterise the year-round individual at-sea movements of Europe's only critically endangered seabird, the Balearic shearwater  Puffinus mauretanicus , for the first time. Focusing on the non-breeding period, we show that all of the 26 breeding birds tracked from their breeding site on Mallorca in the Mediterranean Sea successfully made a 2–4 month migration into the Atlantic Ocean, where they utilised well-defined core areas off Portuguese and French coasts. As well as identifying high-risk areas in the Atlantic, our results confirm that breeding birds spend most of the year concentrated around productive waters of the Iberian shelf in the western Mediterranean. Migration phenology appeared largely unrelated to the subsequent (distinctly synchronous) breeding attempt, suggesting that any carry-over effects were compensated for during a long pre-laying period spent over winter in the Mediterr...

Significance of fisheries discards for a threatened Mediterranean seabird, the Balearic shearwater Puffinus mauretanicus

ABSTRACT: The Balearic shearwater Puffinus mauretanicus is the rarest and most threatened Mediterranean seabird. The biology of this shearwater is poorly understood, and its study is important to design conservation strategies. We studied the feeding ecology of the Balearic shearwater at sea in the western Mediterranean (1996 to 2000), focusing on the importance of fisheries discards for this species. Fieldwork was conducted on board commercial bottom trawlers (demersal fishery with diurnal activity) and purse seiners (pelagic fishery with nocturnal activity), as well as during experimental trawling surveys. The shearwaters made extensive use of discards, mostly those from trawlers. This was especially so during the late breeding season, which could be related to the general impoverishment of Mediterranean surface waters. At this time of year, most birds foraged along the eastern Iberian coast, with the largest concentrations occurring off the Ebro Delta. This distribution seems determ...

International species action plan for the Balearic shearwater, Puffinus mauretanicus.

EXECUTIVE SUMMARY The Balearic shearwater has been long considered as a subspecies of either the Manx shearwater Puffinus puffinus or the Yelkouan shearwater Puffinus yelkouan, but was recognised as a distinctive species about ten years ago. As such, this shearwater has been catalogued globally as Critically Endangered following IUCN criteria, on the basis of both its extremely rapid population decline (-7.4% per year) and its small population size, which taken together could lead to the extinction of the species in less than 3 generations (average extinction risk of 40 years). Moreover, the global breeding population is restricted to the Balearic Islands, with an effective breeding range of less than 100 km2 . This alarming situation has led to its inclusion in several international lists and conventions. This action plan updates and revises the previous Species Action Plan (Aguilar 1999), and covers the whole distribution range of the species. The species breeds exclusively in the B...

Demography of the critically endangered Balearic shearwater: the impact of fisheries and time to extinctio

 1. World-wide, many seabirds are affected by fisheries in opposing ways: as a source of mortality from bycatch, but also by providing discards as a predictable and abundant food resource. This applies to the Balearic shearwater Puffinus mauretanicus, the most endangered European seabird, whose time to extinction was estimated at only ~40 years a decade ago. 2. Since the previous assessment, new data and more sophisticated demographic modelling have become available, and new fishing policies from the European Union (Common Fisheries Policy, CFP) will apply, posing different scenarios for the viability of the species. Thus, there is both an urgent need and an opportunity for a more reliable update of the conservation status of the species. 3. Demographic data were collected between 1985 and 2014 at one of the world’s largest colonies. Most demographic parameters were estimated using multievent capture–recapture modelling. Some parameters, such as bycatch rate, immature individual ...

LA MIGRACION POSTNUPCIAL DE PHYLLOSCOPUS TROCHILUS EN EL MEDITERRANEO OCCIDENTAL

RESUMEN Los mosquiteros musicales europeos atraviesan las costas mediterráneas españolas en migración postnupcial durante los meses de agosto. septiembre y octubre. En promedio pasan con anterioridad los individuos originarios de zonas más septentrionales y sucesivamente los pertenecientes a poblaciones más medionales. La cola del paso migratorio esta constituida por un muy alto porcentaje de jóvenes. superior al del resto de la migración. La actividad diurna es máxima en tomo a las dos-cuatro horas después del orto y mucho más débil a lo largo del día hasta comenzar de nuevo. cada noche. la migración a parlir del ocaso. No parecen presentar periodos de descanso de más de un día, a lo largo del cual no se detectan incrementos de peso. aunque esto puede deber a la falta de mayor precisión en las medidas. Mientras atraviesan el continente europeo la acumulación grasa es sólo la neasaria para realizar sus cortas jornadas de vuelo. evitando asi una sobrecarga. Sin embargo, a lo largo de...

Alimentación de la Lechuza Común (Tyto alba) en Menorca

Se ha llevado a cabo un análisis de la alimentación de la Lechuza Común, Tyto alba, en Menorca (Islas Baleares) estudiando sus variaciones a lo largo del año en diferentes ecosistemas. Los resultados obtenidos indican que, aunque la base alimenticia la constituyen los roedores, las aves contribuyen también con una fracción importante a su alimentación, y entre los dos grupos proporcionan más del 90% de la biomasa. Se han detectado importantes variaciones en el régimen alimentario de una zona a otra, e igualmente a lo largo del año, observándose una diferencia muy marcada entre la alimentación  invernal y estival. Estas variaciones se interpretan como una adaptación a la  explotación de las presas más fácilmente capturables temporal y espacialmente. En comparación con diversas zonas de la Península Ibérica, Menorca es el lugar donde hay un mayor consumo de reptiles, especialmente Tarentola mauritanica. De igual forma hay un consumo muy alto de insectos, que son capturados dura...

Nueva localidad de nidificación de la pardela balear Puffinus mauretanicus en el islote de s'Espalmador

La presencia de la pardela balear Puffinus mauretanicus ha sido registrada en el pequeño islote de s'Espalmador. Esta especie no habia sido registrada en anteriores estudios... Garcia, D i Arbona, P. (2001). Anuari ornitològic de les   Balears vol. 16 

Deconstructing myths on large gulls and their impact on threatened sympatric waterbirds

Owing to increasing population trends and facultative predatory habits, large gulls have been identified as significant agents of change in the alteration of many ecological communities. Often, they are perceived as negatively impacting the population trends of most sympatric waterbirds. Consequently, culling programs have been implemented to remove adults, chicks and eggs intensively. Here, we review the interactions recorded in the literature between the yellow-legged gull Larus michahellis and 10 sympatric waterbirds in the Mediterranean region, all threatened and classified as species of conservation concern. We also used 177 long-term population trends derived from previous studies to study the population dynamics of these species and the culling effort performed. We show that gulls negatively affected survival, fecundity, foraging ecology and nesting habitat availability for many species. However, the annual population growth ra...

Interference competition in a threatened seabird community: A paradox for a successful conservation

It is often assumed that conservation actions targeting a threatened community (e.g. habitat protection) will result in similar benefits for all species. However, complex interactions between species, such as interference competition, may result in displacement of subordinate, vulnerable species. We analysed here the spatio-temporal population dynamics of a threatened seabird community since the protection in the 1980s of several breeding sites at the Ebro Delta, western Mediterranean, Spain during 1980–2007. Competition for the most suitable patches was governed by body size, with smaller species avoiding associations with larger, dominant species. We tested whether the density increase of the larger species (yellow-legged gull Larus michahellis and Audouin’s gullLarus audouinii) at La Banya (the highest quality patch within the Delta) affected species diversity at the local level. As expected, such diversity decreased, resulting also from the ...

LIZARDS AND BIRDS AS GENERALIZED POLLINATORS AND SEED DISPERSERS OF ISLAND PLANTS

En este trabajo se estudian las interacciones ecológicas y evolutivas entre plantas y animales insulares. Las especies que por dispersión a larga distancia alcanzan islas oceánicas remotas dejan atrás sus redes tróficas continentales. Los colonizadores lograrán establecerse en las islas sólo si son capaces de encajar en la red trófica de sus nuevos hábitats. Estas redes nuevas incluyen algunas interacciones que no son comunes en los continentes, como lagartos y aves actuando de polinizadores y dispersores de semillas de forma mucho más común de lo que se creía hasta hace pocos años. Estos animales actúan como agentes mutualistas por una serie de procesos simples: un bajo número de especies en islas relaja la competencia interespecífica, una amplitud de nicho trófico y la alta abundancia de algunas especies. La amplitud de nicho trófico de lagartos y aves predominantemente insectívoras incluye néctar, polen y frutos. OLESEN, J.M. & V...

RECOMPTE I PARÀMETRES REPRODUCTORS DE LA POBLACIÓ BALEAR DEL FALCÓ MARÍ Falco eleonorae A L’ANY 2004

Recompte i paràmetres reproductors de la població balear del falcó marí Falco eleonorae l’any 2004. Al llarg de l’estiu de 2004, s’ha realitzat un recompte d’exemplars a totes les localitats on cria el falcó marí, Falco eleonorae, a les Illes Balears, que ha donat un total de 1.257 individus i una proporció entre ambdues fases de coloració d’1 de fosc per cada 3.5 de clars (n=63). S’ha fet un estudi dels paràmetres reproductors de  l’espècie per a la població balear. El treball de camp s’ha realitzat a 5 colònies diferents. El total de nius estudiats ha estat de 62. La quantitat mitjana de la posta és de 2.4 ous per colla i la productivitat es d’1.6 polls per niu. La posta es produeix principalment entre el 20 i el 31 de juliol i l’eclosió entre el 20 d’agost i els primers dies de setembre. El 25 de setembre ja s’observen polls volant. Paraules clau: falcó marí, Fal o eleonorae, recompte nidificant, paràmetres reproductors, B...

LES AUS FÒSSILS DE LES BALEARS: ESTAT DE LA QÜESTIÓ, ESTRATÈGIA D'ESTUDI, INTERÈS I PERSPECTIVES

Les aus són el grup de vertebrats que més atencions mereix per part dels naturalistes de les Balears, i al mateix temps són el grup que pitjor coneixem com a fòssils. Aquesta és una situació que s'addiu bastant amb el que passa a la resta del món. La Paleornitologia -l'estudi de les aus fòssils- sol ésser poc preuada pels ornitòlegs, ja que no es pot estudiar el plomatge de les aus fòssils, ni els seus patrons conductuals, ni es poden anellar, ni es pot sentir el seu cant, ni el bategar ràpid del seu cor quan s'agafen a les mans, ni es poden veure tampoc els seus nius, ni com creixen els polls, ni moltes coses més. La Paleornitologia és també una ciència que sol ésser bastant ignorada pels paleontòlegs. Així, l'espai dedicat als ocells fòssils al llibre de CARROLL (1988), un dels tractats més moderns de paleontologia de vertebrats, representa menys del 3'5 % de l'obra. El poc interès de les aus per als paleontòlegs es deu a que els...

LES AUS FOSSILS DE LA COVA DE CA NA REl

En aquest treball s'estudien els ocells fossils del deposit pliocenic de la Cova,de  Ca Na Reia. Totes les especies obtengudes són  noves per al registre pliocenic d'Eivissa,  i n'hi ha una, Puffinus nestori n.sp., que és  nova per a la ciencia. Aquesta especie nova estava relacionada arnb P. (p.) mauretanicus. Era més gran que aquesta i tenia uns ossos més robustos. El seu bec era particularment robust. La presencia d'aquesta darrera especie és considerada com a  un testirnoni paleornitologic de la presencia d'un front  mari de productivitat elevada aprop de les costes eivissenques durant el Plioce superior ALCOVER, J.A. (1989)  Endins ,  nº 14-15 .

NUEVA LOCALIDAD DE CRÍA EN EIVISSA DE LA GAVIOTA DE AUDOUIN (Larus audouinii

The colonization of reproductive specimen of the Audouin's Gull (Larus audouinii) has been verified on the rocky isle of «sa Conillera». It's about the first date of nidification for the specie in the Iocality. Until the date, the breeding colonization of the Audouin's Gull at the Pitiusas has been almost always placed on rocky isles, presenting certain itinerant behaviour. Although the number of reproductive specimen was scarce, it exists the possibility of  a larger and stable township on «sa Conillera». Key words: Audouin's Gull, Larus audouinii, reproduction, sa Conillera, Balearics Islands. Martínez, O. y Estarellas, J. (1996) Anuari Ornitològic de les Balears vol. 10.

PRIMERA NIDIFICACIÓ D'ÀNNERA BLANCA (Tadorna tadorna) A FORMENTERA (BALEARS) EN 199

First nesting of Shelduck (Tadorna tadorna) in Formentera (Balearic Islands) in 1995. Following the  colonisation of Ibiza, one  pair of Sheldilck (Tadorna tadorna) at the Estany Pudent in 1995 produced the first breeding record for Formentera. Given the particular conditions of the nesting area, a permanent colonisation is doubtful. Key words: Shelduck, Tadorna tadorna, breeding range, Formentera (Balearics). Sijpko WI]K, . (1996)  Anuari Ornitològic de les Balear s vol. 10. 1995

NIDIFICACIÓN DEL TADORNA TADORNA EN IBIZA

Como resultado de un  estudio de la avifauna de las Salinas  de Ibiza  desde  1983, se  ha  constatado la  nidificación  periódica  de  una pareja  de Tarro blanco (Tadorna  tadorna) a partir del año 1985. Esta es la  primera cita de reproducción de la especie en las Baleares, y una  de las pocas existentes en la Península Ibérica. Esto puede demostrar la creciente expansión geográfica de la especie, detectada en los últimos años. Además esta cita refuerza la gran importancia ecológica de  las Salinas de Ibiza, actualmente en inminente peligro de promoción urbanística. ESTARELLAS, J.  FERNÁNDEZ, D. y PLANAS, B. ( 1989) Boll.  Soc.  Hist.  Nat. Balears, 33